Het kan vroeg zijn, het kan later zijn, maar op een gegeven moment zal je kind waarschijnlijk gaatjes in zijn of haar oren willen laten zetten. Als het al een tijd geleden is dat je zelf gaatjes in je oren hebt laten zetten – of als je dat zelf nooit hebt gedaan – kan het helpen om je op de hoogte te stellen van wat er allemaal bij komt kijken.

Wat is een goede leeftijd?

Zoals bij alles wat met de ontwikkeling van kinderen te maken heeft, hangt dat ervan af. In sommige culturen is het traditie dat een meisje vrijwel meteen gaatjes in haar oren krijgt. In Latijns-Amerikaanse en Afro-Amerikaanse gemeenschappen is het algemeen aanvaard en in andere culturen wordt het steeds populairder.

Als je het zetten van gaatjes in de oren van je baby overslaat, kan je waarschijnlijk het beste wachten tot hij of zij oud en verantwoordelijk genoeg is om zelf voor de gaatjes te zorgen als ze genezen zijn. De wens komt vanzelf en neemt alleen maar toe als er weer een kind uit de klas of van de voetbal coole nieuwe gaatjes en hippe rode oorbellen in de oren heeft. Wacht tot je kind er klaar voor is.

De nazorg

Voor iedereen van welke leeftijd dan ook die een piercing heeft gekregen, moet de oorbel vier tot zes weken in het oor blijven om het gaatje te laten genezen. Gedurende die tijd moet de piercing een paar keer per dag worden schoongemaakt met een desinfecterend middel en een vers watje of wattenstaafje. Een wattenstaafje rond de oorbel en de achterkant helpt de kans op infectie te bestrijden. Als er gaatjes in de oren van je baby zitten, maak dan de oorbellen schoon voordat je een luier verschoont, zodat je twee klusjes tegelijk kunt doen. Oudere kinderen moeten het gebied rond de gaatjes twee tot drie keer per dag schoonmaken. Je moet toezicht houden en aanmaningen geven totdat je zeker weet dat je kind het zelf kan. De oorbellen moeten ook een paar keer per dag worden gedraaid om te voorkomen dat er littekenweefsel vastgroeit. Controleer op tekenen van infectie en bel je kinderarts als je roodheid, zwelling of vocht uit het gaatje ziet.

Pin It on Pinterest