Als ouders willen we nog wel eens onze eigen mening doordrammen als het gaat om de kleren van onze kinderen. Natuurlijk weet een kind nog niet precies wat hij leuk of niet leuk vindt, maar waarom zouden ze geen zeggen hebben in de kleren die ze dragen? In deze blog gaan we het hebben over waarom het belangrijk is dat een kind zelf kan meebepalen welke kleren hij draagt.

Creativiteit

Een kind is erg creatief. In de meeste gevallen veel creatiever dan de ouders. Er is waarschijnlijk geen kind die zegt dat hij in een strakke donkere school outfit wil lopen. Hij wil kleur en wat meer comfort. Wat meer ruimte om in te spelen. Hij zal dus veel gelukkiger worden van zijn kleurrijke outfits die hij zelf uitkiest. Als je dit niet leuk lijkt, hebben we een mooi compromis. Laat je kind zijn schoenveters uitzoeken. Elastische veters zijn er in ontzettend veel verschillende kleuren. Je kunt dus tegen je kind zeggen dat hij wel de kleren van papa of mama aanmoet, maar hij zelf zijn eigen veters mag kiezen. Wat zal hij trots zijn op de gekleurde veters. 

Zelfstandigheid

Het kiezen van de eigen kleding is erg goed voor het ontwikkelen van zelfstandigheid. Als een kind zelfstandig zijn eigen keuzes mag maken, leert hij zijn eigen mening ontwikkelen en zal hij op latere leeftijd veel beter in staat kunnen zijn om zijn eigen stijl te creëren. Natuurlijk moet je als ouder wel grenzen stellen.

Genderidentiteit

Tegenwoordig is het ook steeds een gevoeliger onderwerp om kinderen in hokjes te stoppen. Waarom zou een jongen geen prinsessenjurk aan mogen als hij dat graag wil en waarom mag een meisje geen spijkerbroek aan? Wellicht dat ze hierdoor opgroeien om ook in hokjes te denken en niet hun eigen pad durven te kiezen in het leven. Stof tot nadenken.

Pin It on Pinterest